Soluții la criza economică generată de Covid19 — Perspectiva unui Canadian izolat la București

Yousuf Khatib este antreprenor in serie, si in ultimii sase ani a fost implicat in cresterea mai multor start-up-uri din zona de tehnologie, atat in Romania cat si international. In prezent este fondatorul Global Skills Hub si sprijina o mana de romani care incearca sa gaseasca solutii concrete la criza generata de Covid-19, prin intermediul platformei Circle of Reciprocity.

Optimistul vede oportunitatea în fiecare nenorocire, pesimistul vede o nenorocire în orice oportunitate.” Winston Churchill

Pe 14 martieluam un zbor din Canada spre Romania, pentru a fi impreuna cu familia mea in perioada care urmeaza. Citatul lui Churchill imi vine zilnic in minte de cand sunt aici si o sa povestesc in continuare de ce.

In ziua in care am aterizat in Romania, am primit un telefon de la sora mea, Aisha, medic in Canada. Imi cerea daca pot contribui la dezvoltarea unei solutii prin care medicii din toata lumea sa poata impartasi intre ei informatii despre Covid-19 pe masura ce sunt descoperite.

Pe 15 martie faceam un apel catre reteaua mea, iar doar noua zile mai tarziu Nth Opinion, initiatorii acestui proiect, lansau AskCo19. AskCo19 este o aplicatie care foloseste machine learning pentru a colecta informatii de la medici din toata lumea, din prima linie de raspuns, si a le distribui, astfel incat colegii lor sa le poata folosi in combaterea virusului, mai ales in zone cu resurse medicale limitate. Aplicatia serveste ca o sursa credibila de informare pentru public, similar cu a avea acces instant la opinia unui medic. A fost o mobilizare incredibila, in care peste 200 de specialisti au raspuns apelului si au lucrat la aceasta aplicatie.

Am remarcat o serie de initiative lansate atat de companiile locale. O platforma care conecteaza nevoile din sistemul romanesc de sanatate cu antreprenori care pot sa contribuie (Ajutor Spitale), primul ventilator printat 3D, viziere pentru medici (viziere.ro), toate sunt initiative de care Romania are nevoie acum. Cel putin 10 companii de tehnologie romanesti si-au anuntat ajutorul pentru a face fata epidemiei.

Dar ma intreb daca mobilizarea de acum este suficienta si daca Romania are resursele pentru a face fata crizei economice care se anunta.

In jur de 280,000 companii romanesti sunt in pericol ridicat de insolventa si aproximativ 1,000,000 de romani risca sa isi piarda locul de munca odata cu ele. Romania are printre cele mai mari viteze ale internetului din lume, dar in mod paradoxal cea mai scazuta rata de conectare la internet din Uniunea Europeana. Iar cei mai multi dintre romani folosesc internetul pentru socializare, corespondenta sau cautare de informatii. Nu pentru a invata sau a dobandi skill-uri noi.

Cum se vor adapta cei 1 milion de romani daca isi vor pierde locul de munca? Cum veti salva aceste 280,0000 de companii de la insolventa? Si cum vor gasi restul companiilor angajati competenti incat sa isi atinga potentialul?

Raspunsul, cred eu, sta in educare si invatare de noi skill-uri. Cum ar fi daca din acesti oameni am reusi sa aducem online macar 1,000, sa le dam contextul si resursele sa invete abilitati noi (digital marketing, vanzari, cum sa lansezi o afacere) ca apoi sa devina angajabili in noua economie sau sa isi inceapa o mica afacere? Si cum ar fi daca din aceste 280,000 de companii am reusi sa aducem online macar 10,000 astfel incat sa aiba acces la o noua piata?

Odata ce acesti 1,000 de oameni ajung online si incep sa invete, ei devin mai mult decat consumatori, devin generatori de produse si servicii. Asa cred ca putem sustine ecosistemul de afaceri romanesc, prin educatie si oameni pregatiti.

Primul pas este sa aducem oamenii in spatiul digital, sa le dam resursele materiale si continut educational incat ei sa invete. Pasul urmator este sa conectam astfel de oameni cu antreprenori, investitori si alti specialisti in cadrul unui hackathon, incat impreuna sa creeze solutii pentru criza de acum generata de Covid-19 si criza economica ce urmeaza. O solutie pe care am gandit-o pentru acest pas este un hackathon online, deschis participantilor din toata lumea, ce are loc saptamana urmatoare. Daca esti interesat sa participi sau sa te alaturi ca partener, te incurajam sa te inscrii aici!

Stiu ca aceste idei sunt realizabile. Dar pentru asta avem nevoie de mai multe initiative ca cele de mai sus, de mai multa cooperare dar mai ales de un context pentru a ajuta oamenii sa invete abilitati noi si sa inoveze. Daca a fost vreodata un timp potrivit sa invatam si sa vedem oportunitati intr-o nenorocire, atunci acesta e momentul cel mai bun. Asa s-a nascut si platforma Circle of Reciprocity pe care o sustin.

Asa ca vreau sa lansez un apel de cooperare. Daca esti un antreprenor sau investitor din zona de tech, farma, FMCG, electronice, vrem sa te cunoastem.

In cadrul Circle of Reciprocity avem deja idei de cum sa aducem oameni in spatiul digital si sa ii invatam, avem idei pentru a rezolva probleme generate de Covid-19 (cum sa cream servicii de aprovizionare, platforme de educatie online pentru elevi, aplicatii pentru personalul medical si nu numai).

Daca si tu ai in minte solutii pentru problemele de mai sus, vrem sa te cunoastem.

Intra pe https://circleofreciprocity.com/ si hai sa contribui.

Suntem constienti ca implementarea acestor idei este o misiune uriasa si de aceea ne-am alaturat unor organizatii experimentate pentru a ne ghideze in acesta noua economie, o economie a impactului.

Credem ca azi cea mai valoroasa resursa este capitalul uman. Acestea fiind spuse, Global Skills Hub isi pune la dispozitie resursele de capital uman organizatiilor ce lupta cu efectele Covid-19, sub forma de contributie pro-bono in cadrul proiectul K(I)ND Global Movement. GSH sustine cu mandrie aceasta miscare, ce isi propune sa ajute cu un 1 miliard de actiuni pro-bono pe cei aflati in nevoie acum.

Am incredere ca in Romania sunt multi “dreamers”, “doers” dar mai ales “dreamers who do” care pot contrui la schimbare acum cand este nevoie mai mare.

Pe Yousuf il puteti contacta pe email sau prin intermediul LinkedIn.

Multumiri pentru ajutorul in scrierea articolului catre Elena Iordache (Stoica Digital).

Leave a Reply

%d bloggers like this: